Za kvalitním masem
hledejte paradox:
Čím starší, tím lepší
Na hovězí maso ze školních jídelen nejsou ty nejlepší vzpomínky. Do šťavnaté pečeně mělo daleko a tuhostí připomínalo podrážku od bot. Tím si bohužel vysloužilo nálepku „masa složitého na přípravu“. Pravda je ale jinde – v jeho nedostatečné zralosti, kterou lze však během nákupu spolehlivě odhalit.
Stalo se vám někdy, že jste si při jedení steaku místo chuti užili spíš nikdy nekončící žvýkání? S největší pravděpodobností byl připraven z na pohled atraktivního a čerstvého kusu masa. A to je ten problém. Po usmrcení zvířete dochází v jeho těle k chemickým změnám, jejichž výsledkem je charakteristické ztuhnutí svalstva. Naštěstí nejde o trvalý stav, přibližně po 12 dnech a ve správných podmínkách se svaly začnou uvolňovat, jinak řečeno zrát.
U masa jsou známé dva základní způsoby zrání – suché a mokré. Suché zrání má ekvivalent ve slově staření a je náročnější. V tomto případě není nutné maso nijak zvlášť opracovávat, tuk na povrchu jej chrání a na konci procesu se stejně odstraní. Celé kouzlo spočívá v jeho zavěšení na háky a umístění do speciální místnosti s optimální teplotou 0 až 2 °C, vlhkostí okolo 70 % a neustálou cirkulací vzduchu. Méně pracnější a častěji aplikovanou metodou je mokré zrání, které očištění a také naporcování partií na menší kusy vyžaduje. Následuje pouze zavakuování do fólie a uložení do lednice. Nic víc není potřeba.
Křehký hovězí steak vynikající chuti zraje nejméně 14 dní a zpravidla se prodává balený buď standardně, nebo ve vakuu. Nespornou výhodou druhé varianty je možnost nechat zakoupený steak doma v lednici klidně dál zrát, rozhodně tím nic nezkazíte. Tak jako tak bude výsledkem skvěle odleželé maso, které je chuťově naprosto bezkonkurenční.
Další články
Kráva
nebo býk?
Není maso jako maso
Rozdíl mezi krávou a býkem je na první pohled evidentní. Rozdíl mezi masem z krávy a masem z býka už o poznání méně. Avšak házet hovězí...
Odkud je
naše maso?
Naše farmy jsou rozprostřené po celé České republice. Pracují na nich farmáři, kterým práce se zvířaty voní a dělá radost. Plně si...